Peste un milion de români s-au întors acasă în anul 2020

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


În 2020, s-a ajuns la un tendință inversă a migraţiei, mulţi dintre cei care lucrau în străinătate întorcându-se acasă. Estimările arată că 1,3 milioane de români s-au întors în România, aproape de două ori mai mulți decât întreaga populație a orașului Cluj-Napoca, al doilea din România din punct de vedere demografic, conform The Economist, citat de Gazeta Românească.

În același timp, în Bulgaria s-au întors aproximativ 500.000 de bulgari, în condițiile în care populația țării este de cca. 7 milioane de locuitori. Totodată, Lituania a avut mai mulţi cetăţeni care s-au întors decât au plecat pentru prima dată după mai mulţi ani.

„În Varşovia, aplicaţiile de dating înfloresc datorită polonezilor care vor să caute distracţie nedistanţată. Politicienii din Europa de Est s-au plâns de mult timp de un exod al creierelor pe măsură ce cei mai străluciţi studenţi au plecat în căutarea unor salarii mai mari în Vest. Acum, în pandemie, într-o economie în schimbare şi cu schimbarea tiparelor de muncă, mulţi dintre ei se întorc acasă. Un câştig al creierelor a început.

Pieţele muncii din Europa de Est sunt „fierbinţi”. Înainte de pandemie, rata şomajului era de 2% în Cehia, de la 9% în 2004.

Decalajele salariale, chiar dacă sunt în continuare mari, sunt în scădere. În 2010, un român care se muta în Italia putea să câştige şi de cinci ori mai mult decât în ţara de origine, iar în 2019, doar de trei ori mai mult. Pentru cei mai talentaţi, acest decalaj este chiar şi mai mic. Dezvoltatorii români de software au numeroase avantaje, printre care şi faptul că sunt scutiţi de taxa pe venituri, un loc de muncă în acest domeniu Bucureşti îl întrece pe unul în Bruxelles”, scrie The Economist, confrom R3 Media.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top