PNL – consiliat de un pușcăriaș american la elaborarea legii care transformă România într-o țară de turnători, pe bani

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Deputatul PNL Sebastian Burduja anunță un nou proiect de lege prin care cetățenii care vor denunța încălcări ale legii vor putea fi recompensați cu procente din banii recuperați de stat ulterior. Burduja mai anunță că la elaborarea proiectului e consiliat de un celebru avertizor de integritate american de origine română, elogios prezentat. Ce omite să spună liberalul e că acesta e un escroc notoriu, fost pușcăriaș, condamnat de justiția americană.

Burduja spune, într-o declarație parlamentară, că România trebuie să transpună în legislație directiva europeană care vizează regimul avertizorilor de integritate, acei cetăţeni care semnalează o încălcare a legii. Respectiva directivă europeană extinde protecţia şi către avertizorii de integritate din mediul privat, afirmă deputatul.

”Şi vă dau un exemplu celebru – probabil cel mai cunoscut avertizor de integritate din lume este de origine din România, Bradley Birkenfeld, un evreu de origine română, care a dezvăluit o schemă de fraudare a unei mari bănci de investiţii, de peste 5 miliarde de euro. Pe baza legislaţiei din America, acest om a fost „premiat” de Fiscul american, celebrul IRS, cu peste 100 de milioane de dolari. Am lucrat, în ultimele luni, cu Bradley Birkenfeld la această idee de a transpune Directiva Europeană în legislaţia românească – şi înţeleg că Ministerul Justiţiei are deja un proiect în dezbatere publică” mai spune liberalul.

Cele două mari schimbări legislative preconizate de proiectul Burduja-Birkenfeld:
”Primul – cei care raportează ilegalităţi să fie anonimi, să le asigurăm protecţia prin a fi anonimi. Altfel nu o să-şi asume riscul de a-şi compromite cariera, reputaţia, viaţa, familia şi aşa mai departe.
Şi doi – componenta de recompensă” precizează Burduja.

Ce nu spune el, deși ar fi fost, poate, corect să o facă, e că al său consilier e un fost pușcăriaș condamnat în SUA la 300.000 de dolari amendă și la 3 ani și 8 luni de închisoare, pedeapsă executată în închisoarea federală Schuylkill. Expertul lui Burduja a fost condamnat tocmai pentru că a înșelat autoritățile americane furnizînd date incomplete în cadrul așa-ziselor sale avertismente de integritate, lucru pentru care a acceptat să pledeze vinovat.
În calitate de bancher privat, între altele, Birkenfeld a instruit un afacerist imobiliar din California, Igor Olenicoff, cum să se sustragă de la taxele SUA în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Pentru fapte, afaceristul a plătit o amendă imensă, dar nu a intrat la închisoare, ceea ce nu s-a întîmplat și cu actualul consilier al liberalilor. Birkenfel a venit recent în România pentru lansarea cărţii sale, „Bancherul diavolului: Cum am distrus secretul bancar elveţian”. În urmă cu patru ani, Birkenfeld și-a oferit serviciile de consultant guvernului canadian, dar i s-a arătat ușa, relatează inPolitics.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top