Prețul energiei: politicile climatice exagerate ale Uniunii Europene ne golesc buzunarele

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Creșterea prețurilor la energie cântărește portofelele europene – și planurile climatice ale blocului. Taxele verzi pe produsele energetice poluante înseamnă scumpiri masive ale facturilor de electricitate și gaz.


Noile ambiții ale Comisiei Europene se vor resimți puternic și la nivelul buzunarelor fiecărui cetățean.

Îngrijorările legate de o reacție populară inevitabilă au fost evidente marți, când deputații în Parlamentul European au dezbătut propunerea Comisiei Europene pentru programul climatic „Fit for 55”.

Cetățenii vor plăti factura finală

Premierul polonez Mateusz Morawiecki arată cu degetul spre Bruxelles: „Prețurile energiei sunt legate de politicile climatice ale UE”.

„Cetățenii încep să pună întrebări”, a spus Anna Zalewska, de la Partidul Lege și Justiție din Polonia. „În primul rând, ei întreabă despre creșterile de preț, pentru că tocmai aceștia vor plăti factura finală. Ei vor plăti din păcate pentru ambițiile UE.”

Comisia insistă asupra faptului că aceste prețuri nu sunt vina sistemului de comercializare a cotelor de emisii al UE, care a văzut costul unei autorizații de emitere a unei tone de CO2 mai mult decât dublu în ultimul an, la 60 EUR.

Europa e dependentă de gazele rusești, dar Timmermans bate câmpii cu tranziția energetică

Cinic(și obraznic), Frans Timmermans,vicepreședintele Comisiei și unul din responsabilii Green Deal sau Pactul Ecologic European, a susținut că aceste costuri în creștere întăresc de fapt argumentul pentru o trecere urgentă la surse de energie mai curate.

Afirmațiile lui Timmermans sunt pe alături cu realitatea: de unde energie regenerabilă ieftină, când Europa este dependentă net de gazul natural și cărbune? De altfel, facturile exorbitante la energie vor urgenta acordarea aprobărilor necesare pentru demararea livrărilor de gaze între Rusia şi Germania prin gazoductul Nord Stream 2, adică 55 de  miliarde de metri cubi, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Dependența energetică a UE față de Rusia nu îngrijorează mințile înfierbântate de ecologie la Bruxelles, dar costurile la electricitate și gaze sunt suportate de cetățeni. O “tranziție” care va scoate oamenii în stradă la iarnă, sătui de politicile de „decarbonizare” spre nicăieri.

O criză continentală

Guvernele din întreaga UE simt presiunea. În Italia, facturile la electricitate au crescut cu 20 la sută în ultimul trimestru și se așteaptă să se majoreze cu 40 la sută din octombrie, potrivit ministrului pentru tranziția ecologică, Roberto Cingolani.

Într-un interviu acordat Politico, el a avertizat că “tranziția energetică nu însemnă ca oamenii să plătească mai mult pentru electricitate”.

În Spania, guvernul se confruntă cu o criză politică cauzată de prețurile record ale energiei electrice – care s-au triplat la 172,78 EUR/ MWh în ultimul semestru.

“Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat premierul Pedro Sanchez.

Guvernul elen va cheltui 150 de milioane de euro pentru a reduce facturile de consum până la sfârșitul anului.  “Este o criză energetică internațională. Guvernul nostru a decis să-i sprijine pe cei care au văzut facturile în creștere”, a precizat Ministrul Energiei, Kostas Skrekas.

Situația este agravată de structura piețelor angro de energie electrică din UE, unde cea mai scumpă sursă de energie utilizată pentru a satisface cererea totală stabilește prețul pentru întreaga piață.

Asta înseamnă că prețurile ridicate la gaz cresc costurile globale, chiar dacă combustibilul este responsabil doar pentru o mică parte din generarea totală de energie.

În multe țări ale UE, inclusiv în România, există o mână de producători de energie, însă vânzarea spre consumatori este acaparată de sute  de companii – străine sau autohtone –  cărora guvernele le-au cedat distribuția în funcție de propriile interese sau de presiunile Bruxelles-ului.

Întrucât propunerile „Fit for 55” își fac drum prin Parlamentul European în această iarnă – și se așteaptă ca prețurile la gaz și electricitate  să crească și mai mult pe măsură ce europenii pornesc încălzirea pentru vremea rece – Comisia se va confrunta cu plângeri în următoarele luni.

Sursa: Național

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top