,,Colectiv”, primul film-documentar românesc nominalizat la Premiile Oscar

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. Lungmetrajul, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, a fost selectat la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” și „cel mai bun lungmetraj internațional”, informează news.ro.

La categoria documentar, au mai fost selectate „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” și „Time”. În ceea ce privește categoria „lungmetraj internaţional”, colectiv concurează cu „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) și „Quo Vadis, Aida?”(Bosnia și Herţegovina, coproducție cu participare românească).

„colectiv” (România-Luxemburg), produs de Nanau și Bianca Oana, a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediție a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie.

Este un documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmărește autorități și jurnaliști, căutând să expună adevărul, demascând anumite vulnerabilități ale statului care avut repercusiuni majore.

Documentarul, producție HBO Europe scrisă de Alexander Nanau și Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția 2019, în afara competiției. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din S.U.A. „cel mai bun film într-o limbă străină”, iar National Board of Review l-a inclus în „top 5 al celor mai bune filme internaționale”.

„Filmul a avut și înainte de pandemie un succes mare la public și critică, dar, odată ce oamenii au realizat că realitatea din România pe care o văd este atât de aproape de societățile lor, s-a bucurat de un succes ieșit din comun la presa internațională, fiind, între timp, dat ca unul dintre cele mai bune din lume din anul 2020. Ceea ce ne ajută foarte mult pentru vizibilitate și vom vedea mai departe cum se va traduce asta în sezonul premiilor din America”, declara Nanau într-un interviu acordat News.ro în luna decembrie, conform R3 Media.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top