Profesori de la Universitatea Oxford: Riscurile mai mari de spitalizare și deces de COVID-19 în cazul unor grupuri de vaccinați cu vaccinul anti-Covid-19

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au prezentat concluziile privind persoanele vaccinate care prezintă cel mai mare risc de a se confrunta cu o formă severă de COVID-19 care să ducă la spitalizare sau deces la 14 zile după a doua, când ar trebui să se aștepte la o imunitate substanțială, potrivit Medical Xpress (Vaccinated groups at highest risk of Covid-19 hospitalisation and death identified using new QCovid tool).

Într-un articol publicat în British Medical Journal, aceștia scriu că, prin actualizarea instrumentului QCovid dezvoltat în 2020, care a influențat direct politica britanică în februarie 2021, adăugând 1,5 milioane de persoane în februarie 2021 la lista celor cărora li s-a recomandat să se protejeze, ei sunt capabili să identifice grupurile cu risc mai mare de spitalizare sau deces din cauza COVID-19.

Aceștia au utilizat seturi de date naționale legate între ele din practica generală, vaccinarea națională și testarea SARS-CoV-2, registrul de decese și datele privind episoadele de spitalizare, pentru a analiza un eșantion de peste 6,9 milioane de adulți vaccinați, dintre care 5,2 milioane au avut ambele doze de vaccin, care a fost reprezentativ pentru întreaga populație din Regatul Unit. Acest eșantion a inclus 2 031 de decese COVID-19 și 1 929 de internări în spital legate de COVID-19, dintre care 81 de decese și 71 de internări au avut loc la 14 sau mai multe zile după a doua doză de vaccin.

Pe această bază, cercetătorii au elaborat scoruri de risc cumulativ pentru a calcula riscul de spitalizare sau de deces din cauza COVID-19 după una sau două doze de vaccinare. Aceste scoruri iau în considerare factori precum vârsta, sexul, grupul etnic și rata de fond a infecțiilor cu COVID și evidențiază în special un risc ridicat pentru:

Cei care sunt imunodeprimați ca urmare a chimioterapiei, a unui transplant recent de măduvă osoasă sau de organe solide, sau a HIV/SIDA
Persoanele cu afecțiuni neurologice, inclusiv demența și boala Parkinson
rezidenții centrelor de îngrijire și cei cu afecțiuni cronice, inclusiv sindromul Down

Julia Hippisley-Cox, profesor de epidemiologie clinică și practică generală la Universitatea din Oxford, coautor al lucrării, a declarat:

„Marea Britanie a fost primul loc care a implementat un program de vaccinare și are unele dintre cele mai bune date de cercetare clinică din lume. Am dezvoltat acest nou instrument folosind baza de date QResearch, pentru a ajuta NHS să identifice ce pacienți prezintă cel mai mare risc de rezultate grave în ciuda vaccinării, în vederea unei intervenții specifice. Acest nou instrument poate, de asemenea, să informeze discuțiile dintre medici și pacienți cu privire la nivelul de risc pentru a ajuta la luarea deciziilor în comun”.

Cercetătorii raportează că au existat relativ puține spitalizări sau decese legate de COVID-19 în grupul care a primit a doua doză de orice fel de vaccin, ceea ce înseamnă că studiul nu a avut puterea statistică necesară pentru a determina dacă grupurile enumerate mai sus sunt mai mult sau mai puțin expuse riscului după o a doua doză de vaccin, comparativ cu după prima doză.

În plus, aceștia nu au făcut distincție între tipul de vaccinare oferit și recunosc că studiul lor ar fi putut fi limitat de factori precum expunerea, deoarece ocupația, de exemplu, nu este un lucru care este adesea înregistrat în evidențele de medicină generală sau în cele ale spitalelor.

Aziz Sheikh, profesor de cercetare și dezvoltare în domeniul asistenței medicale primare și director al Institutului Usher de la Universitatea din Edinburgh și coautor al lucrării, a declarat:

„Acest studiu național uriaș de peste 5 milioane de persoane vaccinate cu 2 doze în Marea Britanie a constatat că o mică minoritate de persoane rămâne la risc de spitalizare și deces din cauza COVID-19. Calculatorul nostru de risc ajută la identificarea celor care rămân cei mai expuși riscului după vaccinare”.

„Noul nostru instrument QCovid, dezvoltat cu ajutorul experților din întreaga Marea Britanie, a fost conceput pentru a identifica persoanele cu risc ridicat care ar putea beneficia de intervenții, cum ar fi dozele de rapel ale vaccinului sau noile tratamente, cum ar fi anticorpii monoclonali, care pot contribui la reducerea riscului de evoluție a infecției cu SARS-CoV-2 către rezultate grave COVID-19”.

Cercetătorii speră ca aceste date să poată fi utilizate într-o varietate de medii de sănătate și de îngrijire pentru a-i informa pe cei care au o probabilitate mai mare de a fi la risc și, eventual, pentru a ajuta la stabilirea priorităților celor identificați pentru teste suplimentare de vaccinuri, rapeluri sau viitoare terapii preventive.

Sursa: Activenews

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top