Profesorul Avram Fițiu: De ce ne mor albinele?

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


76 % din producția mondială de alimente este asigurată prin polenizare la un nivel de 84 % din speciile de plante de pe pământ. Valoarea serviciilor de polenizare aduse de albine pentru omenire se cifrează anual la suma de 153 de miliarde de euro.

Schimbările climatice din ultimii ani, agricultura chimizată și fenomenul „Colony Collapse Disorder” au perturbat complet producția de miere de albine la nivel mondial. Declinul familiilor de albine la nivel mondial a început din anii 1990. În Europa lipsesc în acest moment 13 milioane de familii de albine pentru a asigura polenizarea culturilor, prefigurând în deceniile care vin spectrul foametei la nivel mondial. Moartea familiilor de albine în SUA se situează la circa 30 % annual, ceea ce va duce în anii viitori la dispariția completă a albinelor. În acest context, în China, din cauza unui fenomen masiv de poluare, producția de alimente este grav afectată din cauza cvasi dispariției albinelor din regiunile cele mai industrializate de pe coasta de est. Plata pe zi pentru un chinez polenizator manual este de 9,2 euro (80 yuani) în regiunea Sichuan, dar prețul începe să urce rapid către 100 de yuani/zi (peste 10 euro). Gravitatea acestei acțiuni de polenizare manuală este dată și de faptul că polenizarea se face cu polenul unor soiuri pomicole industrializate foarte productive, ceea ce va accelera necesitatea chimizării plantațiilor pomicole și, implicit, a morții albinelor. Creșterea rapidă a salariilor pe coasta de est va descuraja țăranii sa mai facă în anii care vin polenizare manuală sau polenizare itinerantă cu închirierea serviciilor de polenizare.

Citește mai mult pe site-ul Activenews.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top