Profituri de miliarde: băncile europene nu pleacă din paradisurile fiscale

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Băncile europene nu și-au redus prezența în paradisurile fiscale în ultimii ani, înregistrând acolo profituri de miliarde de euro.

Aceste instituții financiare înregistrează anual 20 de miliarde de euro, sau 14% din profiturile lor totale, în 17 teritorii cu o impozitare deosebit de favorabilă, a calculat Observatorul European al Impozitelor, care este găzduit la Școala de Economie din Paris.

“În ciuda mai multor scandaluri care au expus practicile discutabile ale clienților băncilor, multinaționalele,  de a se sustrage impozitelor, băncile europene nu și-au redus semnificativ utilizarea paradisurilor fiscale”, subliniază acest organism finanțat de Comisia Europeană și condus de economistul francez Gabriel Zucman.

Observatorul a analizat datele publicate de 36 de instituții financiare în perioada 2014-2020. Identifică 17 state și teritorii ca destinații principale, inclusiv Bahamas, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Jersey și Guernsey, Gibraltar, Hong Kong, Macao, Panama și statele membre ale UE, Malta și Luxemburg.

„Profiturile înregistrate în paradisurile fiscale sunt anormal de mari: 238.000 de euro pe angajat, față de 65.000 de euro în alte țări. Aceste câștiguri sunt deplasate în principal din alte țări în care are loc producția de servicii”.

Printre marile bănci, HSBC este campioana acestor pratici, notează Boursorama. Peste 62% din profiturile sale înainte de impozitare au fost înregistrate în paradisuri fiscale între 2018 și 2020.

Urmează banca italiană Monte dei Paschi di Siena(BMPS) cu 49,8% profituri. Standard Chartered (29,8%) completează podiumul. Deutsche Bank și NordLB vin pe pozițiile patru și cinci.

În ceea ce privește unitățile franceze, Societe Generale este cea mai expusă, cu 13,8% din profiturile sale în paradisuri fiscale, înaintea Crédit Agricole (11,5%) și BNP Paribas (6,9%).

Dar cele trei grupuri și-au redus activitatea în aceste țări comparativ cu perioada 2014-2016, potrivit biroului de studiu.

Scandalurile LuxLeaks din 2014, urmate de Panama Papers, au adus în evidență subiectul evaziunii fiscale și au condus la o înăsprire a obligațiilor de transparență financiară.

La Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OCDE) sunt în curs negocieri pentru o impozitare minimă a profiturilor multinaționale pentru a lupta împotriva paradisurilor fiscale.

Observatorul estimează că o rată minimă de 15% pentru bănci ar genera venituri suplimentare de 3 până la 5 miliarde de euro pentru țările europene.

Aceste cifre s-ar tripla pentru a ajunge la 10-13 miliarde, cu o rată de 25%.

Sursa: Național

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top