Achiziția bateriilor de coastă. Klaus Iohannis a promulgat legea privind achiziționarea sistemelor de instalaţii mobile

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 16 martie 2021, decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Programul bateriilor de coastă. Klaus Iohannis a promulgat legea privind achiziționarea sistemelor de instalaţii mobile

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 16 martie 2021, decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Amintim că, la începutul lunii februarie, Senatul României a aprobat proiectul de lege al Guvernului privind realizarea „Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă” aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), sau cunoscut mai scurt sub denumirea de baterii de coastă.

Ulterior, pe 24 februarie proiectul a trecut şi de Camera Deputaților, informaţia fiind confirmată de vicepreședintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu.

Este vorba despre sisteme Naval Strike Missile (NSM) dezvoltate de Raytheon și Kongsberg Gruppen. Decizia României de a achiziționa astfel de sisteme a stârnit controverse și critici din partea unui alt producător, concernul francez MBDA, după ce în luna august a anului trecut, Ministerul Apărării Naționale a decis să anuleze procedura de achiziție pentru sistemele de instalații mobile de lansare a rachetelor anti-navă (SMIL) alegând varianta negocierii guvern-la-guvern (G2G). 

La vremea respectivă, era anunțat faptul că în urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete anti-navă modern, testat și livrat către forțele armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM). 

Potrivit MApN, costul programului este estimat la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

România va achiziționa patru instalații 

În ceea ce privește achiziția, conform cerințelor Forțelor Navale, parametrii SIML trebuie să permită îndeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafață adverse, dar și de apărare a căilor de comunicații maritime proprii.

SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.

De asemenea, vor fi achiziţionate produsele şi serviciile necesare constituirii unei capacitaţi de producţie şi realizare a mentenanţei pentru sisteme din înzestrarea Forţelor Navale Române, prin cooperare tehnologică şi industrială aferentă acestei capabilităţi, scrie Defense România.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top