„Regele naiului” a împlinit 80 de ani. Gheorghe Zamfir i-a dedicat un concert lui Dumnezeu și a căzut în dizgrația soților Ceaușescu, plecând în exil în anul 1982

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Compozitorul, muzicianul și instrumentistul Gheorghe Zamfir, cunoscut drept „Regele naiului” își sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare din care mai mult de 55 au fost dedicați unei cariere excepționale. A compus peste 300 de lucrări, are mai mult de 190 de albume înregistrate și 120 de milioane vândute. De asemenea, este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină. De altfel, este singurul artist european căruia i-au fost acordate două discuri de aur în Statele Unite. În plus, naistul Gheorghe Zamfir apare pe soundtrack-ul mai multor capodopere cinematografice, europene și americane.

Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găiești, județul Dâmbovița, România. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București. A fost mulți ani dirijorul unuia dintre cele mai mari ansambluri folclorice din România – „Ciocârlia”.

În 1970, Gheorghe Zamfir formează primul taraf concertistic. În 1972, creează stilul Nai-Orgă, introducând repertorii noi şi lărgind considerabil paleta expresivă de interpretare a naiului, include naiul în orchestra simfonică cu stilul „Pop”.

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgrația cuplului Ceaușescu. Este nevoit să plece în exil. Cariera sa continuă și în exil, bucurându-se de succes mondial. Primește numeroase premii și distincții. Printre distincțiile și premiile primite de-a lungul vieții, amintim: medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei „Artă-Științe și Litere” a Franței, discuri de aur în Elveția și Germania, medalie de aur de la Asociația de Muzică și Divertisment din Franța și nu numai.

Dincolo de talentul muzical de neegalat, Gheorghe Zamfir este și un pictor cu har. El a avut mai multe expoziții, atât în țară, cât și în afară. Totodată, el a publicat și cărți de-a lungul carierei, printre care autobiografia „Binecuvântare și blestem” și volumul de versuri „În inima întristată a barocului”, precizează Agenția BUCPRESS.

Maestrul Gheorghe Zamfir a transmis un mesaj pe Facebook:

„O vârstă rotundă, 80, doar o cifră! Unii ar spune că e mult, poate, dar dragostea de neamul meu și de muzica acestuia nu are vârstă! Dumnezeu mi-a dat un țel și un drum și slavă Lui am reușit, cu umilul meu talent și o imensă cantitate de muncă și dăruire totală, să-i împlinesc vrerea! Sper să mi se mai îngăduie să vă împărtășesc din toate darurile și harurile mele și pentru asta doar să mă iubiți! Eu vă iubesc imens! Vă mulțumesc pentru bucuria de a-mi fi alături, de o viață! Gheorghe Zamfir“, a scris acesta, potrivit R3 Media.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top