România cere ca Republica Moldova să preia controlul în Transnistria

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Delegația Parlamentului României la OSCE a cerut, în mod oficial, rezolvarea crizei din Transnistria prin revenirea la granițele internațional recunoscute ale Republicii Moldova.

România pare decisă să adopte o atitudine mai activă, dacă nu chiar ofensivă, în privința situației din Transnistria – una dintre zonele de “conflict înghețat” din jurul Mării Negre. După cum se știe, Transnistria, zona de est a Republicii Moldova, este ocupată de trupe ale Rusiei și este, practic, scăpată de sub controlul Guvernului de la Chișinău.

Subiectul crizei din Transnistria a fost abordat de membrii Delegației  Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE), delegație condusă de senatorul Radu Mihai Mihail.

Politicienii români au discutat acest subiect la cea de-a 20-a Reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare, organizată în format online. Poziția adoptată de parlamentarii României a trecut neobservată la București dar a fost remarcată la Chișinău – și, probabil, și la Moscova.

Delegația a fost formată din senatorii Radu Mihai Mihail, Lucian Romașcanu și Daniel Fenechiu, deputații Costel Neculai Dunava, Alexandru Kocsis-Cristea, Titus Muncaciu și Hajdu Gábor, plus deputații Christine Thellmann, Marius Miftode, Bogdan-Andrei Toader, Lucian Pușcașu și Könczei Csaba, ca membri supleanți.

“Este necesară o soluționare durabilă a conflictului, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”

Radu Mihai Mihail,

Senator

Chestiunea Transnistriei s-a văzut că nu poate fi rezolvată doar de guvernul legitim, de la Chișinău, al Republicii Moldova, întrucât regimul separatist de la Tiraspol este și a fost susținut politic, economic și militar de către Rusia, încă din momentul declarării independenței Republicii Moldova față de URSS.

“Există strategii care leagă spaţiul euroatlantic de cel eurasiatic privind Republica Moldova şi Belarus. Din această perspectivă, contextul actual politic şi social din regiune se poate transforma într-o oportunitate istorică”

Cristian Diaconescu,

Fost ministru de Externe al României

Occidentul are interesul ca trupele rusești să plece din Transnistria, pentru a se îndepărta, astfel, de frontierele statelor membre ale NATO și ale Uniunii Europene.

Chestiunea Transnistriei este esențială nu doar pentru Republica Moldova ci și pentru România. În toamna anului 2020, Adrian Zuckerman, la acel moment ambasador al SUA, lansa un avertisment extrem de serios cu privire la pericolul reprezentat de trupele rusești din Transnistria. Mesajul a fost transmis în momentul în care România și Statele Unite au semnat, la București,  un memorandum pentru înființarea, în cadrul firmei Romaero, a unei secții pentru mentenanța și pentru echiparea elicopterelor militare Black Hawk.

“Dați-mi voie să fiu foarte clar. Acesta nu este un acord de afaceri de rutină. România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”, avertiza, la București, ambasadorul Statelor Unite. Potrivit acestuia, amenințările hibride venite din partea Rusiei, „sunt reale și sunt apropiate” și afectează nu doar România ci și alte țări NATO, inclusiv Statele Unite.
“Deasupra Mării Negre, avioane rusești au hărțuit agresiv și periculos un avion american în spațiul aerian internațional. Au pus inutil în pericol viața echipajelor noastre. Mai există și multe alte acțiuni maligne, mai puțin vizibile, prin care Rusia încearcă să-și extindă sfera de influență. Acest tip de comportament al rușilor sporește permanent necesitatea unei capacități de apărare puternice aici, la granița de est a NATO. Statele Unite, NATO și statele sale membre nu vor fi intimidați de aceste cascadorii nesăbuite și de acțiuni maligne”, preciza, în toamna anului trecut, ambasadorul Zuckerman, notează România Liberă.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top