După decesele din ultima perioadă, românii refuză vaccinarea cu Astra Zeneca: 207.000 de persoane și-au anulat programarea la vaccinare

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe/ Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că aproximativ 28% dintre persoanele care şi-au confirmat programarea la vaccinare cu serul AstraZeneca nu s-au prezentat şi şi-au anulat programarea.

„Mai ales din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente tromboembolice, până la acest moment au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele programate, care şi-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care şi-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea. Da, este un procent mare. Avem aproape 1/3 dintre persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii. (…) Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Este nevoie de mai multă informare. Avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi pot să vă asigur pe toţi că şi noi, la rândul nostru, cei care luăm decizii, avem nevoie de mai multe informaţii”, a declarat coordonatorul CNCV.
Gheorghiță a precizat că în România nu au fost confirmate cazuri de tromboză de „sinus venos cerebral” asociate cu vaccinarea. „Sunt cazuri, de altfel extrem de rare, care merg de la o frecvenţă de la unu la 100 de mii, până la unu la un milion, în funcţie de numărul de cazuri raportate în fiecare ţară. Cred că trebuie să aşteptăm precizările Agenţiei Europene a Medicamentului, stabilirea frecvenţei, stabilirea unui profil de risc şi, de asemenea, recomandările pe care, repet, cu toţii le aşteptăm”, a mai spus reprezentantul CNCAV, adăugând faptul că nu se aşteaptă la retragerea autorizării de punere pe piaţă a vaccinului de la AstraZeneca, dar are în vedere extrem de probabile, în viitor, „recomandări suplimentare” cu privire la administrarea vaccinului.
Întrebat dacă are în vedere declaraţia şefului de strategii de vaccinare de la Agenţia Europeană a Medicamentului potrivit căreia ar exista o legătură între tromboze şi vaccinul de la AstraZeneca şi dacă există un „scenariu” în care să nu se folosească acest ser, medicul militar a răspuns: „Suntem şi noi informaţi vizavi de declaraţia oficialului EMA. Aş vrea doar să menţionez că încă nu este finalizată şedinţa Comitetului de farmacovigilenţă, şedinţă care are loc chiar la acest moment. În urma acestei şedinţe vor fi transmise recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului”, a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.
El a afirmat că se aşteaptă să se facă recomandări particulare „pentru un anumit profil de persoană”.
„Ne aşteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană, care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente, trombotice, particulare. De asemenea, trebuie să menţionăm că acest mecanism de evaluare a tuturor reacţiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele şi vaccinurile, este un proces obişnuit şi este foarte bine că se întâmplă aşa şi că avem aceste semnale, tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate şi neinvestigate. Nu ne aşteptăm la o retragere a autorizării de punere pe piaţă a acestui vaccin. Foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise şi modificate recomandările din caracteristicile produsului, practic modificări ale prospectului”, a explicat medicul.
Potrivit coordonatorului Campaniei naționale de vaccinare, România va adopta toate măsurile, astfel încât siguranţa fiecărei persoane care doreşte să se vaccineze să fie prioritară, Gheorghiță subliniind, de asemenea, faptul că România va avea suficiente doze de vaccin Pfizer care să asigure până în septembrie vaccinarea a peste 10 milioane de persoane, chiar şi cu două doze: „Avem suficiente doze pentru peste 10 milioane de persoane doar de la compania Pfizer, de pildă, însă trebuie să înţelegem şi să vedem că ne aflăm într-o cursă contracronometru cu acest virus.”

Sursa: România Liberă

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top