Rusia este pregătită pentru o eventuală deconectare de la SWIFT, precizează Ministerul de Externe

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Rusia se pregăteşte să se deconecteze de la sistemul internaţional de plăţi interbancare, SWIFT, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, într-un interviu acordat RT.

Potrivit acesteia, deconectarea de la SWIFT este „ipotetică” în prezent, dar deloc imposibilă.

„Posibilitatea de a fi deconectaţi de la SWIFT este considerată încă ipotetică. Cu toate acestea, se desfăşoară activităţi interministeriale pentru a reduce la minimum riscurile şi daunele economice dacă accesul ţării noastre la instrumentele financiare şi mecanismele de plată internaţionale obişnuite este limitat. Sistemul de mesaje financiare al Băncii Rusiei este un exemplu de astfel de instrumente alternative. În acest moment, sunt discutate opţiuni pentru asocierea cu omologii străini – SEPA europeană, SEPAM iraniană, CUP şi CIPS chineze”, a menţionat ea.

Zaharova a subliniat că Rusia dezvoltă cooperarea între sistemul de plăţi rus „MIR” şi omologii străini, în special China UnionPay, platforma japoneză JCB şi Maestro International.

„Aceşti furnizori de plăţi operează atât în Rusia, cât şi în străinătate. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a vorbi despre calendarul specific pentru finalizarea unui set de instrumente naţionale cuprinzător pentru tranzacţiile financiare şi promovarea acestuia pe pieţele internaţionale, deoarece acesta este un proces lung şi care necesită mult timp”.

„În paralel, Rusia explorează activ oportunităţile oferite de tehnologiile digitale moderne, potenţialul utilizării acestora de a creşte stabilitatea şi independenţa sistemului financiar naţional şi a mijloacelor de plată, cu înţelegerea clară că banii digitali pot deveni în viitor fundaţia sistemului financiar internaţional actualizat şi a operaţiunilor transfrontaliere de plată”, a conchis purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

„Carduri similare de co-branding funcţionează atât în Rusia, cât şi în străinătate. În special, diverse operaţiuni asupra acestora sunt deja disponibile în Armenia, Abhazia, Osetia de Sud, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Turcia”, a precizat ea.

Andrei Kruţkih, directorul Departamentului pentru Securitate Informaţională Internaţională a Ministerului rus de Externe, a declarat că partea rusă este gata să răspundă dacă este deconectată de la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Rusia încearcă să crească expunerea sistemului de plăţi MIR încă din 2019, parlamentarii ruşi susţinând utilizarea internaţională a unui sistem alternativ rus pentru reţeaua globală de mesaje financiare SWIFT. MIR este conceput de Moscova şi oferit terţilor pentru a elimina riscul sancţiunilor occidentale.

La momentul respectiv, Rusia a purtat discuţii cu China, India, Iran şi Turcia despre utilizarea în comun a sistemului de tranzacţii financiare al Rusiei, a declarat Anatoly Aksakov, care conduce Asociaţia Bancară Rusă şi un comitet financiar din camera inferioară a Parlamentului.

„Deoarece sistemul s-a dovedit a fi viabil şi eficient, atrage interesul atât al jucătorilor ruşi, cât şi al celor străini”, a menţionat Aksakov.

Acest lucru devine din ce în ce mai probabil, pe măsură ce sancţiunile aplicate de SUA şi de UE Rusiei şi Chinei sunt tot mai numeroase, ceea ce face ca cele două ţări să se apropie din ce în ce mai mult.

Cel mai recent, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că sancţiunile SUA asupra Rusiei au devenit, în acest moment, o intimidare.

„SUA au anunţat noi sancţiuni asupra Rusiei. Folosirea sau ameninţarea cu privire la aplicarea sancţiunilor unilaterale în relaţiile internaţionale nu este altceva decât o politică de putere şi agresiune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, pe Twitter.

Ea a adăugat: „China respinge ferm un astfel de comportament”, notează The Epoch Times România.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top