Schimbări constituționale în Franța. Ce prevederi progresiste vrea Emmanuel Macron

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe/ Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, a aprobat, marţi seară, introducerea în Constituţie a unor prevederi pentru protejarea mediului, un subiect care va ajunge în Senat, înainte ca preşedintele Emmanuel Macron să îl supună unui eventual referendum.

Iniţiativa legislativă a fost aprobată cu 391 de voturi pentru, 47 împotrivă şi 115 abţineri în Adunarea Naţională, conform Agenţiei France-Presse şi postului Francetvinfo.

Articolul legislativ, elaborat pe baza recomandărilor Convenţiei Cetăţeneşti privind Climatul, are următorul conţinut: Franţa „garantează protejarea mediului şi a diversităţii biologice, precum şi lupta împotriva dereglărilor climatice”.

„Este un avans major”, a reacţionat, prin Twitter, ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Barbara Pompili.

Senatul Franţei se va pronunţa în luna mai asupra oportunităţii introducerii acestui articol în Constituţie.

„Vom avea referendumul promis de preşedintele Republicii”, a declarat Eric Dupond-Moretti, ministrul francez al Justiţiei, deşi unii parlamentari au dubii că va fi organizat plebiscitul.

Opoziţia consideră că iniţiativa este „simbolică”

Opoziţia din Franţa consideră că votul parlamentar este „mai degrabă simbolic”, o „acţiune de relaţii publice” a preşedintelui, pentru a „ascunde renunţarea la unele măsuri ecologice”.

Textul legislativ ar putea suferi modificări în Senat. Preşedintele Senatului, Gérard Larcher, membru al formaţiunii Republicanii (LR), vrea înlocuirea cuvântului „garantează” cu „acţionează”, pledând pentru acţiuni clare în scopul protejării mediului. Disensiunile riscă să genereze un impas politic în aprobarea definitivă a textului, relatează România Liberă.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top