Pactul Verde European se impune cu forța și în România! Primul oraș care interzice mașinile diesel

Romania Info este cenzurat pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Minds / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Un oraș din România ia în calcul interzicerea mașinilor diesel și pe bezină în lupta împotriva poluării. Anunțul a fost făcut chiar de primarul orașului, care susține totodată că până în momentul în care se va respira aer curat va fi nevoie de un drum lung. Este vorba despre Brașov.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, primarul Brașovului, Allen Coliban anunță că în prezent, Brașovul ocupă locul întâi în topul orașelor care iau măsuri împotriva poluării. Cu toate acestea, edilul susține că ne desparte un drum lung de aerul de bună calitate.

El a subliniat faptul că o mare problemă a poluării o reprezintă transportul din interiorul orașului, în special mașinile diesel care au ceva ani în spate.

„Brașovul este pe locul I în topul orașelor care iau măsuri împotriva poluării, dar mai avem drum lung până când să putem spune că avem un aer de bună calitate. După cum menționează și raportul, factorul decisiv în determinarea calității aerului este legat de cum se realizează transportul în interiorul orașului.

Mașini multe, diesel și vechi = aer plin de particule în suspensie (PM10, PM2.5) cauzatoare de cancer (prima cauză de îmbolnăvire de cancer conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului).

Ca să vă faceți o idee legată de cât ne costă slaba calitate a aerului, raportul de față precizează că un bucureștean pierde 3000 de euro pe an din cauza poluării”, a scris primarul Brașovului pe Facebook.

Mașinile diesel vor fi interzise

În acest context, pentru un aer mai curat în interiorul orașului, edilul a transmis o serie de recomandări din partea a Observatorului Român de Sănătate. Printre acestea se numără utilizarea vehiculelor electrice sau ale bicicletelor, scutirea de taxe pentru mașinile care poluează mai puțin, dar și modernizarea transportului public.

Totodată, o recomandarea foarte importantă este interzicerea mașinilor diesel în oraș, măsură care este deja în vigoare în mai multe capitale europene. Allen Coliban a mai adăugat că va face tot posibilul să combată poluarea în mandatul său.

„Iată câteva recomandări pentru noi, administrațiile locale, de la Observatorul Român de Sănătate:
> Încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice.
> Stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare.
> Scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin
> Modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celora care nu poluează.
> Interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris).

Unele dintre măsuri sunt deja luate la Brașov, altele sunt în pregătire (transport în comun electric 100%, transport pe șine, piste de biciclete, mai multe spații verzi, campanii de informare).  Vă asigur că pentru mine și consilierii locali USRPLUS combaterea poluării este o prioritate a acestui mandat”, a mai adăugat edilul, notează Capital.ro.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top