Parlamentul de la Madrid a legalizat eutanasia și sinuciderea asistată

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Deputații spanioli au aprobat joi, în formă definitivă, legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile sau invalidante care vor să își „pună capăt suferințelor”, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres. Spania devine, astfel, a patra țară din Uniunea Europeană care adoptă o astfel de măsură, alături de Olanda, Belgia și Luxemburg.

Prioritate a guvernului socialist condus de Pedro Sanchez, legea a fost adoptată cu 202 voturi pentru (ale stângii și centrului), 141 împotrivă (dreapta) și două abțineri. Până acum, asistența la sinucidere și eutanasia erau pasibile de 2 până la 10 ani de închisoare.

„Astăzi este o zi importantă: ne îndreptăm spre recunoașterea drepturilor omului. Ne îndreptăm spre o societate mai umană și mai justă”, a declarat Ministrul Sănătății, Carolina Darias, în fața deputaților.

Textul prevede că o persoană ce suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens, pentru a evita o suferință „intolerabilă”. Aceasta trebuie să fie formulată în scris și repetată după 15 zile. Ulterior, va fi examinată de o comisie și aprobată de cel puțin doi medici înainte de executarea propriu-zisă a cererii.

Medicii pot refuza să ia parte la eutanasie, invocând „obiecția de conștiință”.

Această lege este întâmpinată cu ostilitate vehementă din partea Bisericii Catolice spaniole, a grupurilor religioase și ale „dreptei”. Partidul radical Vox a anunțat că o va contesta la Tribunalul Constituțional.

Un sondaj de opinie din 2019 a arătat că aproape 90% din spanioli susțineau legalizarea eutanasiei. În Uniunea Europeană, pe lângă țările mai sus menționate, este legală sinuciderea asistată și eutanasia pasivă în Germania și Elveția. În ceea ce privește strict eutanasia pasivă, aceasta este legală în Norvegia, Suedia, Finlanda și Austria, informează R3 Media.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top