SUA au recunoscut genocidul comis de Imperiul Otoman împotriva armenilor pe 24 aprilie 1915: 1 milion de creștini armeni uciși

Romania Info se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact direct cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / VKontakte / Clouthub / Rumble


Președintele SUA, Joe Biden, a recunoscut sâmbătă genocidul armenilor, devenind primul președinte al Statelor Unite care a calificat astfel omorârea a 1,5 milioane de armeni de autoritățile Imperiului Otoman în 1915, relatează Agerpres.
În declarația tradițională a Casei Albe difuzată cu ocazia zilei de comemorare, 24 aprilie, se menționează pentru prima dată cuvântul „genocid”.
„Americanii îi onorează pe toți armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani”, a scris Joe Biden.
„Afirmăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a copleși pe nimeni, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată”, a adăugat el.
Imediat după difuzarea comunicatului de presă de către Casa Albă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunțat „politizarea de către terți” a dezbaterii din jurul acestei perioade a istoriei.
„Nimeni nu are de câștigat de pe urma faptului că dezbaterile – care ar trebui ținute de istorici – sunt politizate de terți și devin un instrument de ingerință în țara noastră”, a subliniat Recep Tayyip Erdogan, citat de Știri pe Surse.
Turcia „nu are nicio lecție de primit de la nimeni despre istoria sa”, a declarat, la rândul său, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, în replică la recunoașterea de către SUA a genocidului armean.
„Cuvintele nu pot schimba sau rescrie istoria”, a scris pe Twitter ministrul de externe al Turciei, la scurt timp după ce a fost anunțată decizia președintelui Joe Biden. „Nu vom accepta lecții de la nimeni despre istoria noastră”, a adăugat el.
Președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a catalogat poziția exprimată sâmbătă de Joe Biden drept „un moment istoric” și „o declarație de o copleșitoare dimensiune morală. O pildă pe care și România trebuie s-o urmeze”, potrivit postărilor lui de pe Facebook. Tot acolo, Vosganian arată că Biden a adoptat acest punct de vedere „după votul copleșitor de anul trecut al Congresului SUA în favoarea rezoluției privind recunoașterea genocidului îndreptat împotriva armenilor”. 
Varujan Vosganian a dezvoltat aceste idei într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Știri pe Surse, informează Activenews.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top