SUA își retrag forțele combatante din Irak. Schimbare a misiunii Ihnerent Resolve

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Zilele trecute, două rachete au căzut din nou în incinta bazei irakiene Balad, care adăpostește un detașament de forțe americane. De când președintele Biden a preluat mandatul la Casa Albă, în ianuarie, 14 atacuri, atribuite milițiilor șiite susținute de Iran, au vizat interesele SUA în Irak.

Înainte de a-i ceda locul succesorului său Joe Biden, președintele Donald Trump ca efectivele forțelor americane în Irak să rămână la un număr de 2.500 de oameni.

Această decizie „reflectă creșterea capacităților armatei irakiene”, a declarat Christopher Miller, efemerul șef al Pentagonului. Această reducere „nu înseamnă o schimbare a politicii Statelor Unite, care, împreună cu forțele coaliției, rămân în Irak pentru a asigura o înfrângere durabilă” a Statului Islamic (ISIS sau Daesh)”, a continuat el.

Și Miller a adăugat: „Vom continua să avem o bază antiteroristă în Irak pentru a ne sprijini forțele partenere cu capacități aeriene și de informații. (…) Majoritatea operațiunilor din Irak au fost deja efectuate de partenerii noștri irakieni”.

Instruire și consiliere

Administrația Joe Biden nu a pus la îndoială această logică. Miercuri, autoritățile americane și irakiene au anunțat că „misiunea Statelor Unite și a forțelor coaliției (Inherent Resolve, sub comanda americană) urma să se transforme într-o misiune de instruire și consiliere, permițând astfel redistribuirea oricărei forțe de luptă în Irak, calendarul urmând să fie stabilit în timpul viitoarelor discuții tehnice”.

Și așa cum explicase Christopher Miller cu câteva săptămâni în urmă declarația emisă în comun de Washington și de Bagdad subliniază că „trecerea forțelor americane și internaționale de la operațiuni de luptă la operațiuni de antrenament, echipament și asistență pentru forțele de securitate irakiene (ISF) reflectă succesul parteneriatul lor strategic și garantează sprijinul pentru eforturile continue ale ISF de a se asigura că ISIS nu poate mai amenința niciodată stabilitatea Irakului”.

4.000 de instructori NATO în Irak

Cadrul pentru acest sprijin pentru forțele irakiene nu a fost specificat. De precizat, la cererea Bagdadului, NATO a decis, în februarie, să mărească la 4.000 numărul efectiv de instructori din cadrul misiunii sale în Irak  (NMI – NATO Mission Irak), grație contribuțiilor țărilor membre, dar și contribuțiilor Australiei, Suediei și Finlandei.

„NMI pregătește doar membrii forțelor de securitate irakiene care se află sub controlul direct al guvernului irakian. Misiunea oferă funcții de consiliere și instruire în Bagdad și nu desfășoară personal alături de forțele irakiene în timpul operațiunilor de luptă ”, a precizat NATO.

Pe de altă parte, Irakul se angajează să protejeze bazele militare în care vor fi desfășurate unitățile coaliției sub comandament american. Într-un mesaj adresat Teheranului, prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhimi a cerut liderilor iranieni să limiteze ardoarea milițiilor șiite, sugerând că nu va ezita să se confrunte cu ele, dacă este necesar, scrie Opex 360.

Și asta la câteva zile după ce un grup armat șiit – Rubu ‘Allah, o „ filială” a grupului paramilitar șiit Kataeb Hezbollah – a mărșăluit pe străzile din Bagdad pentru a cere plecarea „forțelor străine din țară”, scrie Național.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top