Călin Popescu Tăriceanu: România nu are niciun obiectiv politic. E yesmanul UE care preia tot pe nemestecate

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Fostul nr.2 în stat, Călin Popescu Tăriceanu, a ținut un discurs furibund azi, la congresul ALDE, la care s-a ales o nouă conducere, și l-a acuzat pe Klaus Iohannis că, de cînd e la putere, a adus România în poziția de yesman al țărilor mari din UE, care își impun interesele în dauna statelor mai mici. Singurul ”obiectiv” politic al României a fost campania anticorupție, care, de fapt, a dus doar la eliminarea unor personaje incomode pentru conducerea țării și pentru străinătate, a mai acuzat el. Tăriceanu a mai anunțat că face un pas înapoi din politică pînă cînd își va rezolva problemele penale.

”S-a dovedit că o bună parte din lupta anticorupție era o luptă între diferitele clanuri de interese care aveau sprijin din partea unora dintre grupările statului-paralel. În această așa-zisă luptă anticorupție au căzut foarte mulți oameni nevinovați care și-au văzut distruse carierele politice și profesionale, familiile și, în final, chiar viețile și au stat închiși la închisoare degeaba” a spus Tăriceanu, în discursul susținut la liber.

”Singurul obiectiv politic al României în acești ani care s-au scurs din 2014, singura țintă, și în plan inter și în plan extern, pare să fi rămas lupta anticorupție, cu care unii fac gargară de dmineață pînă seara și o grămadă de proști se uită în gura lor și cred că de asta stă România pe loc. Sigur că în România este corupție și întotdeauna cînd la mijloc sunt bani publici există corupție, și în România, și în Olanda și în Germania și în Suedia și peste tot. Sigur că lupta împotriva corupției trebuie să fie apanajul justiției, dar ea nu trebuie să se transforme într-un obiectiv politic național, care pune România într-o postură jenantă față de celelalte țări din UE fiind considerată campioana corupției. Și vă spun că am experiența politică necesară să afirm clar că nu România e campioana corupției, că sunt țări precum Grecia, Italia, Spania și multe alte țări unde corupția ia forme mult mai extinse și mult mai grave decît în România. Dar ele își văd de drumul lor înainte.

România nu a avut în acești ultimi 6-7 ani în care a fost condusă de Iohannis niciun obiectiv de politică externă. România nu e capabilă să-și joace rolul, ținînd cont că e a șasea țară ca mărime în UE. România e un yesman care ascultă ce spun ceilalți și preia fără să mestece orice obiectiv pe care îl fixează UE, la nivelul țărilor mari.

Interesul nostru nu s-a văzut, din păcate, niciodată. Din păcate, cîteva țări europene mari dictează interesele lor și le impun celorlalte țări mai mici” a mai spus Tăriceanu.

El a explicat că mai-marii UE nu au dorit să apară un pol puternic în interiorul uniunii, format din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria ori Slovacia ”și au lovit acolo unde era pîntecele slab, unde erau unii mai slabi de înger: la conducerea României. Și, din păcate pentru România – și acest lucru o să se vadă pe termen mediu și lung – au avut succes, în defavoarea României”.

Fostul lider ALDE a deplîns, totodată, și migrația care afectează profund țara noastră: ”Din păcate, foarte mulți români au fost educați în România, pe banii noștri, și acum fac performanță în străinătate. Înapoi au venit doar căpșunarii. România nu trebuie să lase impresia că stă cu mîna întinsă și cerșește la poarta Europei” a conchis el, scrie inPolitics.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top