Un canal de YouTube dedicat șahului a fost blocat de platformă pentru că folosea termeni precum „negru”, „alb” sau „atac”

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Canalul de YouTube cu peste un milion de abonați, agadmator’s Chess Channel, a fost blocat de programul de inteligență artificială (AI) al platformei, după ce a detectat o repetare a termenilor „negru”, „alb” sau chiar „atac”, cuvinte utilizate frecvent de jucătorii de şah, informează Aleph News.

Contul croatului Antonio Radic, cunoscut și sub numele de Agadmator, a fost suspendat pentru conținut „dăunător și periculos”, în timp ce comenta o partidă a maestrului internațional Hikaru Nakamura. Platforma deținută de Google a deblocat rapid canalul, urmarit de peste un milion de persoane, dar utilizatorului nu i s-a oferit nicio explicație ulterioară.

Informaticienii de la Universitatea Carnegie Mellon au spus că algoritmul Youtube pur și simplu a interpretat greșit comentariile, deoarece nu era în măsură să țină cont de context. „Mizând pe inteligența artificială pentru a detecta limbajul rasist, acest tip de accident se poate întâmpla”, spune omul de știință Ashiqur Khuda Bukhsh, conform The Independent.

După ce au analizat peste 1.000 de comentarii, care au fost incluse de către algoritm la categoria „discurs care susține ura”, au descoperit că aproximativ 82% dintre ele conțineau cuvintele „negru”, „alb”, „atac” sau „amenințare”. Întrucât există numeroase alte canale dedicate „sportului minții” și pentru a împiedica acest tip de incident să se repete în viitor, experții au sugerat ca Youtube să integreze lexiconul șahului în algoritm, informează R3media.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top