Imensa miza a scandalului Voiculescu: banii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dirijați de unchiul Nic Voiculescu

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Demiterea lui Vlad Voiculescu a produs rapid în unele media și pe rețelele sociale rostogolirea informației că ministrul erou a fost sacrificat de băieții răi din sănătate care vor să pună mîna pe banii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Mulți bani. Și care, în prezent, sunt foarte bine gestionați de apropiați ai unchiului Nic Voiculescu, mogulul Big Pharma mioritice, plantați la CNAS de nepotul Vlad Voiculescu.

Ce se afirmă în materialele puternic răspîndite recent: că Voiculescu e sacrificat de cercuri de interese după ce s-a anunțat că CNAS a lansat concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori ai caselor județene, ceea ce ar însemna că bugetele județene vor fi, de acum, pe mîini bune.

Nu știi dacă să rîzi ori să te enervezi de asemenea prostie.

Formula politică devastatoare în România este cea a guvernelor susținute de baronii județeni, pe bani de la buget.
Iar banii de la buget stau în pixul premierului, care decide ce președinte de consiliu județean e cuminte și primește fonduri și care nu, în consecință rămîne cu mîna întinsă.

Nu altfel stau lucrurile la CNAS: șeful Casei e cel care decide cu adevărat ce bani merg în județe. Deci pîinea și cuțitul sunt la președintele CNAS.

Acolo unde șef a fost instalat recent de Vlad Voiculescu, în persoana lui Adrian Gheorghe.
Un apropiat al legendarului Nic Voiculescu, soția sa, Alexandra Năstase (foto), fiind membră a Aspen Institute România, care îl are pe Nic drept membru fondator și om din board cu mare influență în grup. Același Aspen care l-a avut bursier pe Vlad Voiculescu.

Despre Nic Voiculescu se știe demult că e cel mai mare lobbyst al industriei Pharma din România, dacă nu chiar din estul Europei, iar despre CNAS știm că bagă anual în buzunarele Big Pharma cca.4-5 miliarde de euro. Bani fără de care, dezvăluia nu demult fostul președinte al CNAS, medicul Lucian Duță, niciun spital privat din România nu ar rezista.

Este crucial pentru industria respectivă să aibă oameni infiltrați și susținuți puternic în interiorul guvernării, mai exact în zona de unde vin banii sănătății.

”Nic Voiculescu e văr primar cu tatăl lui Vlad Voiculescu. Tatăl lui Nic Voiculescu a fost şeful DIE la Viena. Tatăl lui Vlad Voiculescu a fost informator (dovedit de CNSAS în instanţă) al aceleiaşi Securităţi – fiind verificat, a fost deconspirat conform legii, pentru că avea diplomă şi beneficii de ”revoluţionar”. Să spunem că mai puţin contează trecutul, dar poate contează că mulţi dintre oamenii ”lobbystului” Nic Voiculescu de pe piaţa farmaceutică au umplut schema ministerului sănătăţii, condus (în 2016 n.n.) de nepotul său ”de-al doilea”” scria în decembrie, la formarea actualului guvern, istoricul Marius Oprea.

Jocul dur al USRPLUS din aceste zile nu vizează neapărat menținerea lui Voiculescu la minister, un meci deja încheiat, ci garanția dată de PNL că nimeni nu se va atinge de conducerea CNAS.

Pentru că nori negri se adună deasupra USRPLUS. Scriam ieri, într-o analiză, pe baza unor surse de încredere, că PNL preconizează să ia Sănătatea și să dea USRPLUS altceva la schimb.
Azi dimineață, prima confirmare: deputatul PNL Florin Roman, declară, la RFI: ”Poate ar fi o cale de mijloc în această criză să fie transferat acest portofoliu către PNL și nu doar către PNL, ci către un ministru care a dovedit deja că știe ce are de făcut într-o situație de criză sanitară”.

Culmea e că, potrivit relatărilor din presa de azi, portofoliul Sănătății a ajuns obiect de dispută chiar și înteriorul USRPLUS, gruparea Barna vizînd preluarea sa de la gruparea Cioloș.

Probabil că Voiculescu și-a semnat sentința în momentul în care i-a impus premierului Florin Cîțu, în ianuarie, numirea la șefia CNAS a lui Adrian Gheorghe în locul președintei puse acum doi ani de Ludovic Orban aproape imediat după validarea ca premier, am numit-o pe Adela Cojan.
O numire care propulsa la vîrf imperiul medical Polisano, creat de marele prieten al lui Klaus Iohannis, afaceristul sibian Ilie Vonica, a cărui soție a fost arestată și anchetată penal tocmai pentru șmenuri cu banii CNS, și la al cărui deces, ne amintim, președintele țării a exprimat un mesaj emoționant de condoleanțe.

“Ministrul Victor Costache, născut la Iași, este fost director medical al clinicii private Polisano din Sibiu. Adela Cojan, președintele CNAS, este fost director executiv al Polisano din Sibiu” remarca anul trecut, nu fără temei, Europa liberă.

Amîndoi ”polisanii” sibieni au fost eliminați din schemă într-un an.

Cele cca.9 miliarde de euro buget anual al CNAS au trecut în mîinile USRPLUS, prin intermediul lui Vlad Voiculescu.

Păstrarea lui Adrian Gheorghe la șefia CNAS ar putea aduce calmarea conflictului din coaliție.
Doar că PNL & Iohannis pare că au alte planuri vizavi de gestionarea miliardelor CNAS.

UPDATE: A doua zi după publicarea acestui material, ex-ministrul Vlad Voiculescu a spus, într-o conferință de presă, confirmînd cele scrise de noi: ”Am adus la CNAS un expert. Evident că au fost supărări. La fiecare pas găsești oameni puși de un partid sau altul. Fără concurs.”

Spre ghinionul lui, cele mai mari supărări au fost la Cotroceni, informează inPolitics.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top