USR contra reglementării prin lege a colindului românesc. AUR susține această tradiție

george simion

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, 26 mai, un proiect de lege prin care se instituie sărbătoarea colindului românesc în perioada 6-31 decembrie. Aceste demers are scopul de a sprijini sprijinul manifestările culturale realizate de către păstrătorii tradițiilor și obiceiurilor din toată țara.

Proiectul de lege este iniţiat de doi parlamentari de la PNL, Alina Gorghiu şi Bogdan Gheorghiu, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, notează Evenimentul Zilei. AUR susține această inițiativă, tradiția colindului fiind înscris în cultura poporului român. „Colindul vine din ancestralitatea civilizaţiei memoriei. Civilizaţia memoriei a fost practicată de rădăcina neamului nostru şi s-a păstrat nu doar ca o tranformare religioasă a cântecului într-o anumită perioadă a sărbătoririi. Civilizaţia memoriei păstrează modelul de viaţă şi comportamentul pe care îl găsiţi descris în cuvintele colindice”, a afirmat deputatul AUR Mircia Chelaru.

Această părere nu este împărtășită de formațiunea USR PLUS, care consideră că reglementarea colindului este inutilă:

Mie îmi place de Ştefan Hruşcă şi de colindele lui, dar nu avem nevoie de o lege pentru aşa ceva. (…) Nu putem să dăm o lege pentru a substitui cutume şi tradiţii sau pentru a le întări. Dacă am avut colinde de sute de ani, nu o să dispară mâine pentru că am intrat în UE şi nu o să se mai colinde. Avem nevoie să susţinem, dacă vrem, cercetarea pentru folclorul popular, avem nevoie să folosim resursele noastre de folclor, dar nu avem nevoie de o lege care să ne spună că trebuie sau că putem să ascultăm colinde, pentru că asta fac românii în mod natural. Această lege este dată cu dedicaţie pentru autorităţile locale, ca ele să poată folosi acest prilej pentru a aloca mai mulţi bani pentru petreceri în comunitate, deci pâine şi circ. Nu este corect”, a argumentat deputatul Iulian Bulai, notează 60m.ro.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top