Vacanţele românilor NU vor fi condiţionate de vaccinul antiCOVID. Premierul Cîţu: „Fără certificat verde în ţara noastră”

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / VKontakte / Clouthub / Rumble / Gab / GabTV


Florin Cîţu susţine că în România nu se vor folosi aşa-numitele certificate verzi care să permite persoanelor vaccinate să meargă în vacanţe sau la evenimente cu public.

Vacanţele românilor NU vor fi condiţionate de vaccinul antiCOVID. Premierul speră, totodată, că de la 1 iunie să se renunţe la majoritatea restricţiilor anti-pandemie.

Vacanţele românilor NU vor fi condiţionate de vaccinul antiCOVID. Premierul Cîţu: „Fără certificat verde în ţara noastră”

„În niciun caz. Românii vor merge în vacanţă fără certificat. În România nu se va aplica. De aceea avem acest comitet interminister, pentru a asigura că sunt reguli care se vor respecta, dar fără certificat”, a declarat Florin Cîţu.

Întrebat dacă decizia referitoare la aşa numitele paşapoarte de vaccinare este definitivă, deşi comisarul european Adina Vălean a susţinut ideea certificatelor verzi, inclusiv pentru aceesul la evenimente cu public, premierul a răspuns: „Vom agrea cu operatorii economici şi le vom respecta. Fiecare ţară îşi va alege propriile metode de a-şi deschide economia.”

Comisia Europeană doreşte ca certificatul digital de vaccinare, care va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, să fie gata până la târgul de turism FITUR-2021, care se va desfăşura la Madrid începând cu 19 mai, ”pentru a nu pierde vara”.

Data limită de 19 mai pentru paşaportul de vaccinare a fost avansată de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după o întâlnire avută marţi, la Madrid, cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

”Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european la o conferinţă de presă. ”Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara şi pentru inaugurarea FITUR”, a adăugat el, citat de EFE.

Parlamentul European şi Consiliul UE lucrează în prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, în timp ce Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte ţări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor ”dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”. Paşaportul de vaccinare va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat (negativ) pentru COVID-19 înaintea călătoriei sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus, scrie România TV.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top