România condusă din afară. Nr. 2 în stat, Alina Dragu (USR), dezvăluiri-șoc: În fiecare joi am întâlniri cu 2-3 ambasadori pentru a mă sfătui cu ei

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


România este condusă de ambasadori străini, care au săptămînal întîlniri la nivel înalt în care oficialii români le raportează toate mișcările – decizii și proiecte – în domeniul politic și economic, o situație care intră în contradicție cu prevederile Convenției de la Viena, din 1961. Cea care interzice diplomaților străini amestecul în treburile interne ale altui stat. Confirmarea vine de la însuși nr.2 în stat, președintele Senatului, Anca Dragu, într-un interviu stupefiant pentru Aleph News.

În interviu, Dragu dezvăluie – cu oarece mîndrie chiar – că are săptămînal cîte 2-3 întîlniri cu ambasadori străini, în care le prezintă stadiul reformelor și alte asemenea informații.
Principial, discuțiile dintre ambasadorii străini și mai-marii unui stat nu exclud, desigur, teme precum evoluția evenimentelor din statul acreditar ori tratative guvernamentale.

Ce prevede Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, ratificată de mai toate statele lumii:

Articolul 41
1. Fără prejudiciul privilegiilor şi imunităţilor lor, toate persoanele care beneficiază de aceste privilegii şi imunităţi au datoria de a respecta legile şi regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale acestui stat.(s.n.)
2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, încredinţate misiunii de către statul acreditant, trebuie să fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul sau, sau cu oricare alt minister asupra căruia se va fi convenit.

În România, însă, ambasadorii – în fapt, doar cei ai anumitor state, conform relatărilor regulate ale presei – aflăm că fac permanent turul marilor instituții ale statului și se implică inclusiv în chestiuni politice interne, pe marginea cărora fac aprecieri și dau indicații prețioase, ori note de bună purtare.

Scriam anul trecut, în august, despre ceea ce consideram a fi un abuz al ambasadorului american. Adrian Zuckerman în cazul unor declarații publice precum „Am cerut Parlamentului să acţioneze şi să adreseze această problemă. Este foarte dezamăgitor că liderul PSD Ciolacu a răspuns spunând că legile româneşti curente privind traficul de persoane şi statul de drept sunt suficiente. Nu sunt! Cer din nou Parlamentului României, aşa cum am făcut-o şi pe 26 iunie, să aprobe legile dure necesare pentru eliminarea traficului de persoane şi crimei organizate”.

De la discuții informale ori tratative guvernamentale pînă la somații la adresa legislativului pentru adoptarea unor legi ori binecuvîntări pentru proiecte economice guvernamentale e cale foarte lungă.

Nu altfel se petrec lucrurile în continuare. Reprezentantul SUA se interesează, aflăm, inclusiv de lucrări de canalizare(?!!), după ce fostul ambasador ne dăduse indicații prețioase privind soarta companiilor municipale ale primăriei Capitalei.

Pentru că iată ce ne informează președintele Senatului, Anca Dragu, într-un dialog cu Sorina Matei:

Sorina Matei: Vreau să vă întreb ce ați discutat cu însărcinatul afacerilor statelor Unite, domnul David Muniz. Înțeleg că v-a făcut o vizită la Senat în care ați vorbit despre Statul de Drept, combaterea corupției și încrederea în guvernul de coaliție și implementarea reformelor asumate. Ce i-ați spus domnului Muniz?

Anca Dragu: A fost prima discuție cu dumnealui. Pe agenda președintelui Senatului se regăsește și această relație cu ambasadorii, partea de relații externe. Repet, este prima întâlnire cu dumnealui, de regulă am joia întâlniri cu doi, trei ambasadori. I–am spus ce spun întotdeauna: că muncim pentru programul de guvernare, că am trecut cu bine prin această primă tensiune în coaliție.

Sorina Matei: Era interesat de tensiunile în coaliție?

Anca Dragu: Toată lumea întreabă cum se vede și se pare că este într-adevar un moment. Nu ceva foarte brutal. Este oportunitatea de a pune la punct câteva reguli de coabitare

Sorina Matei: Și ce reforme i-ați spus că veți face în România domnului Muniz?

Anca Dragu: I-am spus despre educație, despre sănătate, partea de energie, apă, canal, de distribuție gaze, de electricitate(s.n.). Toate măsurile pe care noi le avem în program și care vor duce la această economie a României mai dezvoltată.

Sorina Matei: Și vin des la dumneavoastră ambasadori să vă întrebe despre ce se întâmplă cu o coaliție?

Anca Dragu: Am discuții săptămânale cu ambasadorii. Așa este normal, sunt solicitări din partea reprezentanților țărilor.

Sorina Matei: Sunt solicitările lor?

Anca Dragu: Da, vin să se prezinte pentru că sunt nouă în această funcție și apoi avem discuții legate de relațiile bilaterale.

Sorina Matei: Ce a spus domnul Muniz cu vizele?

Anca Dragu: A spus că se vede foarte bine coaliția și că se vede că facem lucruri. În general reacția ambasadorului este foarte bună vizavi de ce se întâmplă la guvernare.

Să recapitulăm: în fiecare joi – deci există o zi dedicată instituțional, ceea ce agravează lucrurile – nr.2 în stat se întîlnește cu cîțiva ambasadori străini, cărora le prezintă informații economice detaliate, un fel de raport cu tot ce face sau are de gînd să facă guvernul, dar cu care se angajează și în discuții politice. Nu doar că angajează asemenea discuții, dar ține să și transmită public pozițiile ambasadorilor străini, laudative la adresa actualei puteri.

De aici, cîteva întrebări legitime:
– Discuții similare au loc și cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, sau președintele Senatului e un caz special?
– Dacă da, aceiași ambasadori merg în ambele Camere, sau ei sunt ”împărțiți” frățește?
– Ce alte instituții ale statului mai prezintă asemenea dări de seamă săptămînale ambasadorilor străini: guvernul, ministerele, președinția, ÎCCJ, serviciile secrete, CCR, Academia Română șamd?
– Respectivii ambasadori sunt toți cei acreditați la București, pe rînd, sau e vorba de un nucleu de cîțiva ambasadori ai unor state precum SUA, Germania, Franța, Olanda șamd care se ”rotesc” în permanență?
– Între respectivii ambasadori se numără și cei ai Chinei, Turciei, Rusiei, ai țărilor africane, sau e vorba doar de ambasadori ai marilor puteri occidentale?
– Și, în fine, acțiuni similare sunt derulate, pentru reciprocitate, și de către ambasadorii României din alte state? Cîte întrevederi cu mai-marii respectivelor state au, anual, ambasadorii noștri, care stau de regulă cu lunile la ușile conducerilor unor țări doar pentru a li se semna scrisorile de acreditare? (Luăm drept reper recentul caz al ambasadorului român în Cipru, Dan Mihalache, care și-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare șefului protocolului ministerului de externe cipriot și nu ministrului ori măcar unui secretar de stat, conform cutumelor politico-diplomatice), scrie inPolitics.

Pe același subiect

Join the Discussion

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top